Geschiedenis WIK Heijplaat

Willen is Kunnen, ruim 81 jaar turnen en bewegen op Heijplaat

De turnvereniging Willen is Kunnen (WIK) is met ruim 81 jaar net niet de oudste sportvereniging van Heijplaat maar nog altijd zeer actief en groeiend. Bij de oprichting was de turnvereniging alleen voor jongens. Op 4 mei 1940 werd een meisjesafdeling opgericht. In een speech van oud voorzitter Arie Verhoeven wordt gememoreerd dat vier dagen later de Duitsers zich meldden: niet als lid, maar als bezetter, wel 5 jaar lang!

De gymzaal werd geannexeerd maar het sporten ging gewoon door en zorgde voor afleiding. De dansvloer van Courzand werd in de oorlogsjaren gebruikt voor de wekelijkse trainingen. Dat was behelpen want de vloer was glad hetgeen vooral bij de grondoefeningen problemen opleverde.

 

Grijze knot

Na ’45 deed de piano haar intrede in de gymzaal en werd er ook huisvrouwengym gegeven. Deze lessen werden gegeven door mevrouw Stuyt, een begrip binnen de vereniging en het dorp. Met haar grijze knot was ze lange tijd de drijvende kracht van de vereniging, zowel in de gymzaal als in het bestuur. Een ander fenomeen was mevrouw Kramer die als assistent-penningmeester van ’45 tot ver in de jaren ’70 maandelijks de deuren langsging om de contributie op te halen.

 

Berlijn

In de jaren ’70 reisde een selectie van de WIK-dames af naar Berlijn om mee te doen aan de Gymnastrade in Berlijn. Alle turnsters werden voor de gelegenheid helemaal in het nieuw gestoken om een demonstratie te geven bij het onderdeel jazz-ballet. 

 

Jaarvergadering

Elk jaar wordt er naar een aantal evenementen toegeleefd. De jongeren kijken uit naar de onderlinge wedstrijden. De meisjes nemen het dan tegen elkaar op voor de mooiste prijzen. De ouderen leden kijken uit naar de jaarvergadering. In het verleden ging deze vergadering gepaard met een bingo-dansant. Het dansje is verdwenen maar de bingo zorgt elk jaar opnieuw voor een grote opkomst. Daarnaast doet de vereniging mee aan rayonwedstrijden en worden er diverse demonstraties en een zomer-gym-show gehouden. Tot slot kunnen alle bewoners van Heijplaat elk jaar zes weken gratis meesporten tijdens de summer-school op het veld van svRDM.

 

Toekomst

WIK biedt naast turnlessen ook lessen aerobics en conditietraining.  De vereniging heeft op dit moment zo’n honderd leden variërend in de leeftijd van 3 tot 88. Op onder andere de woensdagmiddag turnen de kleuters en meisjes. Op de maandagavonden werken de oudere dames en heren aan hun conditie. In de mannengroep zitten zowel opa als kleinzoon in dezelfde groep. Er is nog altijd ruimte voor groei, zowel in het aantal leden als ook in het aantal vrijwilligers. Als u zin heeft om samen met andere Heijplaters aan de conditie te werken dan biedt de vereniging verschillende mogelijkheden. Iedereen is welkom.

Bron Heijplaat Post 2019